ahmed799, podobną usterkę miałem w misce olejowej w skodzie a że jeszcze była zagięta to ją wymieniłem
Głośniki przód - jakie?
Zwiń
X
-
Głośniki przód - jakie?
Witam,
jakie głośniki kupić do przodu( w drzwiach) do Octavii 2003, 165mm,a cena ok.100zł ,dobre względem ceny .Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/nowe-glosniki-golf...277560089.html ,czy te głośniki Boschmann G-6532S są dobre?Proszę o pomoc .©koda Octavia 1.9 TDI ICE
-
-
Jesli budżet nie jest sztywno ustalony to poszukaj głośników Hertz (np. DCX-165). Są droższe, ale graja na prawdę bardzo fajnie. A że głośników nie zmieniasz co sezon, to może warto rozważyć coś lepszego . Głosniki przednie lepiej montować na jakiś dystansach z MDF-u dla lepszej stabilności w porównaniu do standardowego mocowania. Jak chcesz, żeby przód grał naprawdę fajnie, to warto by było jeszcze rozważyć wytłumienie drzwi - wtedy efekt i różnica jest. Budżet będzie przekroczony, ale efekt będzie zacny :diabelski_usmiechPozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszJesli budżet nie jest sztywno ustalony to poszukaj głośników Hertz (np. DCX-165). Są droższe, ale graja na prawdę bardzo fajnie. A że głośników nie zmieniasz co sezon, to może warto rozważyć coś lepszego . Głosniki przednie lepiej montować na jakiś dystansach z MDF-u dla lepszej stabilności w porównaniu do standardowego mocowania. Jak chcesz, żeby przód grał naprawdę fajnie, to warto by było jeszcze rozważyć wytłumienie drzwi - wtedy efekt i różnica jest. Budżet będzie przekroczony, ale efekt będzie zacny :diabelski_usmiech
Hertz DSK -165 Wszystko zalezy od budżetu :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
nfseed, gdzieś na forum wyczytałem że oryginalne papierzaki robione są dla skody przez Blaupunkta.Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
nfseed, u siebie tylko wytłumiłem i zostawiłem serię.
Żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej.
Nawet seria na wytłumionych drzwiach gra o niebo lepiej. :wink:
Według mnie, żadną zmianą głośników nie uzyskasz tego co zapewne chcesz...
Najpierw zacznij od wygłuszenia, a później zastanawiaj się nad zmianą głośników.O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
To te spikery Hertz'a są bardzo dobrym rozwiązaniem.
W twoim przypadku, najwazniejsze ze jest dobry stosunek jakości do ceny.O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
nfseed, Tak jak kolega 4tech, pisze :!: Wygłusz drzwi,załóż dystanse mdf a gwizdki z Golfa IV.Miesiąc temu tak zrobiłem i seria radio symphony,głośniki i te gwizdki=eleganckie brzmienie.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nfseeda do radia Sony CDX-GT410U to chyba będą za słabe ,gdyż jest tam 4x50WJest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
luckd, powinny pasować.
Ciekawy jestem jak grają, bo ORI, które jeszcze u mnie siedzą grają naprawdę kiepsko...
Jest to opcja, żeby sprawdzić, a cena 62-64 zł wraz z dostawą jest dość kusząca, żeby zapuścić testy...O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Zamieszczone przez nfseeda do radia Sony CDX-GT410U to chyba będą za słabe ,gdyż jest tam 4x50W©koda Octavia 1.9 TDI ICE
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nfseed...
4x25W to ma oryginlane radio ,a to gra lepiej i głośniej niż seryjne.
Sony w instrukcji tego radia podaje, że wzmacniacz ma moc ( wg normy DIN 45324 ) 4x 26W :diabelski_usmiech .
Dla uściślenia wg tej normy moc mierzona jest przy napięciu zasilania 14,4 V ( czyli silnik musi pracować na obrotach, bo inaczej będzie tylko jakieś 13V z aku ) i co gorsza przy zniekształceniach THD = 10%, czyli w sygnale wyjściowym 10% stanowią zniekształcenia harmoniczne. 10% może wydawać się niedużą wartością, ale uwierz mi, że w rzeczywistości "audio" oznacza to, że z głośników słychać tylko rzężenie i zaje...ty "przester".
W tym radiu na końcówce mocy siedzi TDA 8588 AJ, który według specyfikacji producenta ( NXP - dawny Phillips ) ma następujące parametry:
- 21 W ( przy 4 ohm / 14,4V / 0,5% THD ) czyli tyle mniej więcej możesz z niego wyciągnąć ( w każdym kanale ) przy założeniu czystego i niezniekształconego ( przynajmniej dla normalnych ludzi ) dźwięku płynącego z głośnika.
- 28 W ( przy 4 ohm / 14,4V / 10% THD ) - nie da się tego słuchać,
- 46 W ( przy 4 ohm / 14,4V / sygnał wejściowy prostokątny 2V RMS ) czyli nie muzyka tylko coś na kształt "pierdzenia", gdzie zniekształcenia THD na wyjściu mają jakąś kosmiczną wartość w ok. 50%.
- 52 W ( jak wyżej tyle, że przy zasilaniu 15,2V co w normalnym samochodzie się nie zdarza ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
Co do tweeterow z VW to ja u siebie w O1 takie założyłem. Nie obyło sie bez przerobki, mianowicie, ta plastikowa czarną obudowę trzeba zdemontować z tweetera i włozyc go do obudowy głosnika przy lusterku. Ja przykleiłem go tam za pomoca specjalnego siliconu Elastosil Wacker- nieagresywny silikon. Co do dźwięku to dla mnie jest czystszy. Z tyłu w drzwi tez wsadziłem te tweeterki :wink: Radio to oryginalne symphony.
Komentarz
-
-
toomasz, i to jest dobra podpowiedź
Bo już też się przymierzałem do tych tweeterków :szeroki_usmiechO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Tylko dlaczego ten temat nie w dziale o audio? Tak nieśmiało pytam...Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Zamieszczone przez nfseed...
4x25W to ma oryginlane radio ,a to gra lepiej i głośniej niż seryjne.
Sony w instrukcji tego radia podaje, że wzmacniacz ma moc ( wg normy DIN 45324 ) 4x 26W :diabelski_usmiech .
Dla uściślenia wg tej normy moc mierzona jest przy napięciu zasilania 14,4 V ( czyli silnik musi pracować na obrotach, bo inaczej będzie tylko jakieś 13V z aku ) i co gorsza przy zniekształceniach THD = 10%, czyli w sygnale wyjściowym 10% stanowią zniekształcenia harmoniczne. 10% może wydawać się niedużą wartością, ale uwierz mi, że w rzeczywistości "audio" oznacza to, że z głośników słychać tylko rzężenie i zaje...ty "przester".
W tym radiu na końcówce mocy siedzi TDA 8588 AJ, który według specyfikacji producenta ( NXP - dawny Phillips ) ma następujące parametry:
- 21 W ( przy 4 ohm / 14,4V / 0,5% THD ) czyli tyle mniej więcej możesz z niego wyciągnąć ( w każdym kanale ) przy założeniu czystego i niezniekształconego ( przynajmniej dla normalnych ludzi ) dźwięku płynącego z głośnika.
- 28 W ( przy 4 ohm / 14,4V / 10% THD ) - nie da się tego słuchać,
- 46 W ( przy 4 ohm / 14,4V / sygnał wejściowy prostokątny 2V RMS ) czyli nie muzyka tylko coś na kształt "pierdzenia", gdzie zniekształcenia THD na wyjściu mają jakąś kosmiczną wartość w ok. 50%.
- 52 W ( jak wyżej tyle, że przy zasilaniu 15,2V co w normalnym samochodzie się nie zdarza ).©koda Octavia 1.9 TDI ICE
Komentarz
-
-
nfseed, no problem .
Po prostu musisz to wziąc pod uwagę przy wyborze głośników. Jeśli nie planujesz wzmaka to szukaj raczej głośników o mniejszej mocy RMS ( powiedzmy 40-60 W ). Jak kupisz mocniejsze ( 80-100W ) to oczywiście nic się nie stanie, ale może się okazać, że przy normalnym słuchaniu będzie im trochę brakować basu.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
Komentarz